Himmelsk grønnkålpesto

Minner om at det fremdeles er masse deilig grønnkål i åkeren som bare venter på å bli høstet! 🙂

 

Etter flere år som andelshaver i andelsgårder, har jeg i år oppdaget grønnkålen, for en fantastisk grønnsak. Ikke bare smaker den godt, men den er stappfull av antioksidanter, kalsium, jern, A- C- vitaminer og fiber samt at det er bevist at den virker hemmende på veksten av kreftceller.

Kan det bedre bli?

 

Pestoens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen du i dag får servert over hele verden.

Den tidligste anvendelsen av pesto man kjenner er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genova servert når de kom hjem fra sine seilaser.

Men pesto kan lages på så mange måter og her kommer min oppskrift på grønnkålpesto.

IMG_5582
Til en skål med grønnkålpesto trenger du:

100 gram grønnkål, renset fra midtstilken

2-3 fedd hvitløk, etter smak

30 gram pinjekjærner

30 ram gresskarkjerner

50 gram revet parmesan

150 ml god olivenolje

salt og pepper

IMG_5568

Slik gjør du det:

Skyll grønnkålen under rennede kaldt vann i springen. Ha den i en kjele med kokende vann og la den trekke et par minutter. Jeg lar hvitløken også trekke sammen med grønnkålen, da får den en litt rundere smak og gjør seg bedre i pesto, synes jeg. Smak og behag.

IMG_5570

Hell grønnkålen og hvitløken over i et dørslag og skyll den i kaldt vann. Ha den så over i en salatsentrifuge for å få ut alt vannet eller bruk et kjøkkenhåndklede, det gjør samme nytten.

IMG_5571

Tilsett alle råvarene i en blender og kjør på full styrke til du får en tykk saus.

IMG_5574

Du må stoppe en eller to ganger underveis for å skrape litt ned fra kantene med en slikkepott.

IMG_5582

Pesto smaker fortreffelig til nystekt ferskt brød og utover det passer den til det aller meste. Den passer i alt du bruker tomater i, som lasagne, pizza, spagetti med kjøttdeig.

Den er supergod til ost, til skinke og til tapasbordet. Det er et must i ostesørbrød.

Passet veldig godt til å blande i kalde rømme/kesam sauser/dressinger og den er super til pastaretter av alle slag, til nykokte poteter og smør rikelig på laks, torsk, kylling osv før du ovnssteker den, himmelskt.

Pass på å alltid ha et glass stående i gjøleskapet så har du et tryllemiddel til mange spennende retter. Oppbevar den i et tett beholder som et lite norgesglass, i kjøleskap.

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s