Grønnkålchips og grønnkålsalat
På vår høsttakkefest som var på søndag på Keims Gård, kom Tone Telnes med deilige sprø grønnkålchips og en super duper grønnkålsalat.
Grønnkålchips
Grønnkål
Olivenolje
Salt
Forvarm ovnen til 160 grader. Klipp vekk stilken på grønnkålbladet. Riv bladet i store biter. Bland med nok
olivenolje til å dekke alle centimeter av grønnkålen med en tynn hinne. Legg bladene utover et stekebrett, ikke over hverandre. Bak i ovnen i 10–15 minutter.
Dryss salt over chipsen med det samme den er kommet ut av ovnen.
Til grønnkålchips kan også hvitløk, chilipepper, pinjekjerner og annet krydder brukes.
Grønnkålsalat med «Dirt»
2 bunter grønnkål
2 dl olivenolje
1 kopp sitronsaft
3 pressede hvitløksbåter
1–2 moste ansjosfileter
½ kopp smuldret hard,salt gratengost
½ kopp hasselnøtter
Salt og pepper
Forvarm ovnen til 175 grader. Hakk hasselnøttene, og ovnsbak på et stekebrett i 10–15 minutter.
Riv avgrønnkålbladene i mindre biter,tilsett olivenolje, sitron, hvitløk, ansjos, salt og pepper. Gi kålen en
massasje, slik at bladene blir mykere og absorberer dressingen. Tilsett nøtter og ost, og smak til med salt
og pepper. Legg «the dirt» på en tallerken og server salaten på topp.
«The Dirt»
½ sort fullkornbrød
2 knuste hvitløksbåter
2-3 ss smør
Olivenolje
7–10 grønnkålchips
Skjær en loff fullkornbrød i småbiter. Varm olivenolje og smør i en stekepanne og vent til fresingen
har roet seg.
Tilsett brødbitene og hvitløken i et lag, pass på å ikke drukne stekepannen i brødsmuler. Bruk medium varme og stek til brødet er sprøtt.
Hell over blandingen på tørke-papir og la ekstra olivenolje trekke inn.
Når brødet er avkjølt, knus bitene og chipsen til miksen ser ut som jord, men ikke pulver.
Vel bekomme!