Fersk kjøtt med sur-søt saus og suppe
Tradisjonsmat er rett og slett mat som oldemoren din ville gjenkjent. Altså mat før oppfinnelsen av industrialisert mat. Virkelig næringsrik mat, slik våre forfedre kjente den, var ikke maskinelt behandlet. Den var naturlig dyrket/ avlet fram, i stor grad rå og uraffinert. Mat i sin naturlige form, helt uten kunstige tilsetningsstoffer og annet fanteri.
Her serverer vi fersk kjøtt med sur-søt saus og suppe.
DU TRENGER
1,5 kilo høyrygg av storfekjøtt
så mye vann at det dekker kjøttet
2 laubærblad
1 løk, delt i fire
1 gulrot, delt i fire
15 sorte pepperkorn
150 gram spisskål, i strimler
3 gulrøtter, i biter
100 gram knollselleri eller persillerot, i biter
100 gram kålrot, i biter
1 ts salt
Legg kjøttet i gryten og hell i vann til det dekker kjøttet. Ha i laubærblad, løk og gulrot. Kok opp og skum av eggehvitestoffene som danner seg på toppen. Dette gjør du for å få en klar og fin kjøttkraft. Deretter tilsetter du pepper og lar kjøttet trekke i 1,5 til 2 timer til kjøttet er mørt.
Tilsett grønnsakene og la de koke med de siste 20 minuttene.
LØKSAUS
1 stor løk
2 ss margarin
2 ss hvetemel
5 dl av kjøttkraften
2 ss sukker
1-2 ss eddik
Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen.
Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen putre og koke i 10 minutter for å få bort melsmaken. Smak til med eddik, sukker og salt. Smak deg frem, sausen skal ha en mild sur-søt smak.
Server suppe med grønnsaker først i måltidet, neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus og gjerne med flatbrød til.
Oppskriften er hentet fra denne bloggen:
http://evarinker.blogspot.no/search/label/Fersk%20kj%C3%B8tt%20og%20suppe