Høstemelding nr 11-2016


Da ble det igjen tid til høstemelding – nytt i denne er bla. oransje gulrøtter bolsjebeter, litt brokkoli og troll potet.
Generelt er grønnsakene større et stykke inne på jordet – så gå langs sengene mot Borgestad og høst:-)
Spesielt er der nå masse squash, så høst rikelig her!
Bonus også i denne uken er frø belgene på reddiken – de står helt oppe ved veien – de smaker friskt og krydret – akkurat som reddik!

Finn inspirasjon og oppskrifter på hjemmesiden: www.osebakken.wordpress.com – og del gjerne dine beste oppskrifter – send epost tilasw@drodleriet – da legger vi det på hjemmesiden – og gjerne med bilder av herlighetene!

Squash-sjokoladekake

Tania Ripoll har sendt denne oppskrift på squash-sjokoladekake:

Her er oppskriften på Zucchini Chocolate Cake with Honey Frosting fra en andelsgård jeg medlem av tidlig på nitti-tallet!, Peters Farm i South Hero, Vermont.

Oppskriften er amerikansk, dermed er alle mål i cups – men jeg har prøvd å oversette, ut fra skalaen:
1 ounce = 2 sp
1 cup= 2,4 dl

Peter’s Farm Zucchini Chocolate Cake
4 oz kokesjokolade (ikke søt), brukket i småbiter (ca 8 sp)
1/4 cup smør, smeltet (0,6 dl)
1 cup kokvarmt vann (2,4 dl)
2/3 cup raspet squash
2 1/3 cup mel (litt over 5 dl)
2 cups sukker (litt under 5 dl)
1/2 cup rømme (ca 1,2 dl)
2 egg
2 ts natron
1 ts salt
1 ts vaniljesukker
Bland sjokolade, smør og vann, rør til sjokoladen har smeltet og røra er glatt. Bland inn resten av ingrediensene og rør godt.Bakes i langpanne, 30-40 min, på 175 grader C.

Honey Frosting
2 eggehvitter
2,5 dl honning
Varm honning i kjele på middels varme. Pass på kjelen – rett før den koker, ta kjelen vekk og hell honningen over eggehvittene langsomt mens du pisker massen. Pisk til stivt.

Klem Tania

Høstemeldingen finner du her:


I åkeren er de sengene som er høsteklare markert med en pinne med oransje farge – du høster selvsagt bare her:-)

Vinter-reddik – seng 112
Vinter-reddikene er høsteklare og går snart i blomst. Fort deg og plukk! Kjenn på de ned mot jorda, om de kjennes store ut. Du finner de i øverste del av åkeren, se etter dette skiltet. Gå gjerne litt innover.

 

Sukkererter –  seng 65+67
Sukkerertene står nå fint, og jo mer vi høster jo flere sukkererter kommer.

Erter – seng 68+69
Og så marg ertene er modne til høst nå. Ta ertene ut av belgene og spis de rå som snacks eller i salat, eller bruk de i supper, gryter, som tilbehør mv. Der er flest erter å høste godt inne i radene.

Bondebønner
Bondebønnene er nå store og bør høstes.
Du finner de omtrent midt på åkeren, se etter skilt.

Mangold  – seng 41+45
Mangolden står fint og er nå på topp – noe er begynt å gå i stokk. Veldig fine i midten av åkeren.

Salat – første seng v brakka
Her er der lite igjen. Den er nå overmoden, litt bitrere, på hell og går i stokk – så høst i vei. Bruk gjerne kniv til å skjære av hodet. Da kommer der nye blader.

 

Nepe – seng 111

Nepene er litt vriene å få øye på i litt for mye ugress. Gå litt innover for å finne dem. De er på størrelse med en middels lime. Nepene har et litt seigt ytre skall som lett lar seg pille av, under skallet finner du nydelig, søtt og saftig nepe»kjøtt»

Gul squash – seng 81
Her er der mye! Høst de største og bruk de i gryter, i salat. De smaker ikke mye men er gode til å oppta smak fra f.eks. dressing. Høst i vei – og gi også en til naboen.

Grønn squash – seng 90
Nå er der pause for grønn squash i seng 25 nærmest brakka – men der er fine squash i seng 90. Brukes som den gule squash. Begge kan også brukes i kake!

Gul løk – seng 87-89
Den gule løken er nu klar til å høste – så høst. Har du kjølig lagringsplass hjemme (ikke kjøleskap) så høst ekstra, la de tørke i skyggen 3-4 dage og legg på lager.

Rød løk – seng 84-86
Står ved siden av den gule løken – også her er der noe ugress, men løken er der. Høst også rød løk til lagring.

Ringblomst
Står tett ved brakka. Plukk en bukett, pynt salaten eller kaka med dem, lagt te eller tørk bladene.
Her kan du også høste frø til neste sesong på andelsgården. Plukk de hoder som er ferdig med å blomstre- heng de til tørk og ta vare på frøene til neste sesong.

Brokkoli – seng 96
Her er det primært smakebiter. De er små – hadde som all kålen en tøff start med kålmøllen. Men nyt den som er.

Knutekål – seng 97
Ta bort skrellet og spis den rå som snacks, bruk den i gryter, i wok’en eller i salater.

Kålrot – seng 109
Står i kål feltet mot veien – denne smaker nydelig både raspet i salat, stekt eller kokt.

Grønnkål seng 108
Høst bladene eller hele planten, hvis du skal bruke mye. Kan brukes rå i salat, i stuing, som chips mv.

Russisk grønnkål – seng 113
Brukes som vanlig grønnkål – i stuing, i pai, til chips mv.

Potet Ariel – mellom jernbanen og brakka
Potetene ligger høyt, så det er lurt å grave fra toppen med hendene før du bruker spade eller greip.
Høst nå raden ferdig

Potet Troll – seng 72-73
Høst bare de to sengene – og høst radene ferdig.

Gulrot Cosmic Purple – seng 30 
Her er der en del igjen og noe står uten topp. Løsne jorden med en greip og dra opp roten. Drar du av toppen, så ta opp roten også.

Gulrot early nantes – seng 33
Ta de største. Løsne jorden med en greip og dra opp roten. Drar du av toppen, så ta opp roten likevel – ellers blir der alt for mye som blir stående i jorden.

Rødbete – seng 42
Både roten og blader kan brukes – roten rå, bakt, stekt eller i kake. Bladene som salat.

Rødbete – bolsjebeter -seng 43
Både roten og blader kan brukes – roten rå, bakt, stekt eller i kake. Bladene som salat.

Velkommen i åkeren!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s