Ditt medlemskap

Hva betaler du for?
Din andel går til å dekke kostnadene til å drive grønnsaksdyrking på andelsgården. Dvs. til å betale for frø, planter og utstyr, gartnerarbeid og administrasjon. Porsgrunn  andelsgård er organisert som et samvirkeforetak og har ikke som formål å tjene penger. Les mer om dette i våre vedtekter.

Grøden
Din andel gir deg rett til å høste din andel av alt som dyrkes i åkeren. I 2019 var det opp mot 30 grønnsakssorter, avhengig av hvordan du teller.

Et av prinsippene for andelslandbruk er «delt avling – delt risiko» Det betyr, at der ikke er noe fasit på mengde av grønnsaker, når det gjelder andelen din. En av årsakene til det er at avlingen ikke er statisk. Har vi mye grønnsaker i åkeren – er der mye til alle – er der mindre grønnsaker i åkeren, deler vi på det vi har.

Vi sender ut høstemelding hver uke i sesongen. Avhengig av vinn og vær, sender vi de første høstemeldingen ut i juni og de siste i oktober. Og da kan det fint hende, at der også er grønnkål og rosenkål i åkeren til jul.  Står det «Mye», betyr det at du kan ta for deg. Står det «Noe», betyr det at du kan ta litt mindre enn du ellers ville gjort. En sjelden gang står det definert hvor mye du kan ta, men det hører til sjeldenhetene.

Fellesskapet

Oppskrifter
Vi deler med oss oppskrifter via Facebook og nettsiden. Mange har gjort det allerede, og vi jobber med å få et godt system for å finne frem til, og å søke i disse. Har du en oppskrift du vil dele, blir vi glade. Da er det bare å sende den til Eva Rinker, som koordinerer og deler den videre. Ta gjerne bilder!

Aktiviteter
Vi har «bli kjent i åkeren»-dager, «grønne fingre»-dager, ulike festligheter og andre aktiviteter i løpet av sesongen. Her gjelder det å følge med på nettsiden og på e-post.

Mange vil bidra, og vi har derfor lagt til rette for det. Du kan melde deg i grupper, som bistår med frivillig arbeid innen følgende områder:

  • Grønne fingre – for de som liker å grave i jorda
  • Fikse- og ordnegruppa – for de som liker praktisk arbeid
  • Fest og moro – for de som liker å organisere og koordinere
  • Matgruppa – deling av oppskrifter, matkurs m.m.
  • Drivhus – en gruppe i foråret 2017 som hjelper snekker Bjørn med å bygge drivhuset vårt.
  • Hvitløk –
  • jordbær – etablering og stell av jorbæråkeren
  • ……

Gruppene er dynamiske grupper, og det er fullt mulig å være med i flere enn en gruppe. Har du forslag til grupper eller undergrupper, er det bare å starte en. Her er det mange muligheter og få begrensninger.

Andelsgården blir til alt det vi får til sammen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s