Høstemelding nr 14 2014

Ta-da! Like sikkert som at det er torsdag kommer høstemeldingen. Det er ingen nyheter denne uken, men det ryktes om høsteklare oransje favoritter neste uke. Den som leser får se.

Last ned ukens høstemelding

01862-img_2147

Foto: Eva Rinker

Det er flere grønnsaker på hell (se høstemeldingen). Det betyr at dere kan fråtsehøste, og da passer det vel å følge råd og tips for forvelling og frysing. Eva har skrevet litt om det her.

Grønnkålen er et unntak, for den kan godt stå ute lenge – den blir sågar bedre med en frostnatt eller to på seg. I fjor høstet vi den godt over nyttår.

Apropos grønnkål – vi har fått tips fra andelshaver Noomi, som synes det er leit at det blir høstet så lite av den flotte og supersunne grønnsaken. Dette kan dere godt legge dere på  minnet, og med det ønsker vi dere en god avslutning på uken:

Jeg har frosset ned grønnkål i mange år, og på den måten har jeg hatt tilgang til denne supersunne grønnsaken hele vinteren. Jeg skjærer vekk midtstilken og fryser den ned i store poser. En dag jeg har god tid, tar jeg opp en og en pose, og klemmer på den til all kålen er i små biter. Så heller jeg bitene i plastbokser og setter dem i fryseren så raskt som mulig. (bokser fordi de er lettere å stable i fryseren.) Småstilkene  kan man plukke ut når man heller den i bokser.

I denne tilstanden er det lett å bruke grønnkålen. Hell den frosset rett i kokende suppe, eller som jeg bruker den mest; I et solid lag i bunnen av en pai, før jeg fyller opp med andre grønnsaker som det er på tide å bruke og eventuelt middagsrester,og til sist heller jeg på eggestand.

PAIBUNN: 50gr.grovt sammalt mel,150gr.hv.mel,100gr.smør,1kryddermål salt. dette smuldres godt.( jeg bruker K-spaden til Kanwoodmaskin) Ha i i underkant av 1/2 dl, vann, og rør videre til deigen har samlet seg til en klump. Pakk i plast og sett i kjøleskap en time. Kjevle ut og ha den i paiform. Trykk den godt opp oppover kantene. Prikk med gaffel i bunn,og stek 15 min.ved 200 gr. litt høyt i ovnen. Ta den ut og ha på fyllet.

EGGESTAND: 3 egg piskes sammen med 2 1/2 dl. melk, 1 ts. salt, litt pepper, litt mer paprika og 1 sp.s. tørka basilikum. Har jeg noe rømme el. lign. som det er på tide å bruke opp, erstatter jeg litt av melken med det.

Stekes litt lavt i ovnen ca, 45 min. ved 200 gr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s