Årets aller siste høstemelding

Vi trodde jammen ikke at vi skulle komme med flere høstemeldinger i år, men her er altså den aller, aller siste for i år.

For både grønnkål, palmekål og røde og gule beter lever i beste velgående og kan fortsatt høstes. Du finner alle disse i den øverste delen av åkeren, mot veien, og det lønner seg å gå litt inn i raden. Riv av blad for blad på kålen. Betene tas opp for hånd eller med lukespade.
Husk å ta på støvler – det er ganske vått og sølete der nå.
Grønnkål kan du for eksempel lage nydelig langkål av, som passer godt til ribbe:
Ingredienser:
1 kg grønnkål
3 dl kremfløte
Salt og pepper

Sukker
Muskatnøtt
1 ss maisennamel
1 dl melk

Slik gjør du:
Skjær løs bladene på grønnkål og forvell dem i rikelig vanni 5 minutter. La dem dryppe godt av. Fjern de groveste midtstilker. La bladene være hele, eller grovhakk dem.

Ha kål i en kasserolle med fløte så den dekker. Kok opp på svak varme til kålet er virkelig mørt – etter 30 – 45 minutter. Spe med vann hvis stuingen blir for tørr. Smak til med salt, en anelse sukker, pepper og litt revet muskatnøtt. Når kålen er mør, jevn med maisennamel utrørt i kald melk. Kok igjennom i 5 minutter. Konsistensen skal være som tykk grøt.

Palmekålen kan du kreme og ha som tilbehør. Spesielt godt til lam:

Ingredienser:
Olivenolje
10-15 kålblader, riv bladene fra stilken
1/2 rødløk i skiver
1 dl kremfløte
salt, pepper
1 ts sukker

Slik gjør du:
Stek kål og løk i panne på litt over middels sterk varme, gjerne wok, i ca. 7-8 min. Rør ganske hyppig, så det ikke svir seg. Ha oppi fløten og la det surre i ca 5 min. til. Ha i ca. 1 ts sukker og smak til med salt og pepper. Nam!

God_jul_2013

Vel bekomme, og ha en riktig god jul og godt nyttår!

Legg igjen en kommentar